Et sundere alternativ?

By on 09/01/2015

Inspireret af opskriften på rosinbollerne igår aftes måtte jeg straks igang her til morgen med en ny portion – for der var faktisk kun to boller tilbage fra igår. Ups, mit smør- og hvedeforbrug er vist også dækket for det næste stykke tid (ja ja, jeg spiste ikke dem allesammen selv. Jeg fik hjælp af min søn, min kæreste og min veninde).

Min mor henter Anakin i børnehaven idag og tager ham med i svømmehallen. Hun har spurgt om hun må få nogle stykker med. Ja øhm, det bliver lidt svært når de alle er spist 😉 Yes ma’m! Jeg bager da bare lige en ny omgang. God undskyldning for at eksperimentere lidt med opskriften. I et forsøg på at gøre bollerne bare en smule sundere tilføjede jeg kærnemælk, mindre smør og erstattede noget af hvedemelet med grahamsmel. Rosinerne undlod jeg dog ikke – det skulle jo nødigt blive til helseboller 😉

image

Det skal du bruge:

50 gram gær

2 dl kærnemælk (evt. 2 1/4 dl)

75 gram smeltet smør

1 skrabet spsk sukker

1 knivspids salt

1 æg

400 gram hvedemel

100 gram grahamsmel

3 dl rosiner (Ja, 3 hele dl, fordi der bare aldrig er nok rosiner i rosinboller! Du kan også tilføje nødder, revne gulerødder, chokolade eller hvad du nu synes du gerne vil have i eller helt undlade noget)

1 sammenspisket æg til pensling

 

Sådan gør du:

Opløs gæren i lunkent kærnemælk og smør.

Tilsæt sukker, salt og æg og rør sammen.

Tilsæt hvedemel og rør godt rundt. Tilsæt rosiner (eller andet) og rør rundt.

Tilsæt grahamsmel lidt ad gangen til den har en passende konsistens. Jeg tilføjede på dette tidspunkt 1/4 dl kærnemælk mere da jeg synes det virkede som om dejen blev lidt for fast og lidt for tung.

Lad dejen hæve lunt og tildækket i 40 minutter.

Form 16 boller (mine vejede 65 gram hver), pensl med sammenpisket æg og læg dem på en bageplade og lad dem efterhæve lunt i 40 minutter igen.

Bag i midten af en forvarmet (alm.) ovn på 225 grader i 12 minutter.

Lad bollerne hvile i 5-10 minutter så de kan nå at sætte sig inden du skærer dem over.

Server med smør eller ost – yum yum!!

image

image

Er det bare mig eller ser den bolle der ligger øverst til højre lidt ond ud? 😉

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*