Batmanbrød vs. Batmanboller

By on 18/09/2016

Ok, herhjemme er ALT superhelte hos den 4 årige. Nå nej, 4,5 årige, må jeg hellere skrive. Anakin går nemlig meget op i at han fyldte fire et halvt d. 14 september i år. Vigtig dato!! 😜 Nåmen alt er som sagt superhelte herhjemme. Det være sig Hulk, Iron Man, Supermand, Captain America – enhver Marvel og/eller DC Comics figur faktisk – Ninja Turtles, Spiderman og ikke at forglemme Batman! Det er sengetøj, nattøj, bamser, legetøj, almindeligt tøj, håndklæder, film og serier på tv og iPad, leg, lamper, sko, brød… Ja you name it, alt skal være med en eller anden form for Superhelte herhjemme. Vent, sagde du brød? Ja, det gjorde jeg vist… Men hvordan? Tillad mig at præsentere: Batmanbrødet!

image

image

Men hvordan får man Batman ind i brødet…? Vil du vide det må du bage med 😜 Eller læse, ok, du kan også bare nøjes med at læse med…

 

Det skal du bruge:
2,5 dl lunkent vand
2,5 dl lunken mælk
50 gram gær
1 tsk salt
3/4 dl sukker
1/2 dl olie
11-12 dl mel
Sort farve
Gul farve
2-3 spsk smeltet smør

Derudover:
En Batman udstikker
En rugbrødsform med størrelserne 10×25 cm

 

Sådan gør du:
Opløs gæren i en blanding af vandet og mælken.
Tilsæt salt og sukker og rør indtil det er næsten opløst.
Tilføj olie.
Tilsæt melet 2 dl ad gangen. Vurder, når du når til 11, om dejen kan trække 1 dl mere. Jeg endte med at bruge 12 dl mel i alt.
Vend dejen ud på bordet og smør skålen med olie. Form dejen til en kugle med hænderne og placer den i den smurte skål. Smør dejkuglen med olie ved hjælp af hænderne eller evt en pensel. Ikke søppe! Bare et tyndt lag olie 😊 Yes, jeg blev grundigt superviseret og der blev holdt godt øje med om jeg nu også gjorde det rigtigt af min meget kyndige køkkenmedhjælper 😉

image

image
Lad dejen hæve en time (eller til den er hævet til dobbelt størrelse) et lunt sted. Se hvor flot den hævede 😍

imageimage
Slå dejen ned og ælt den godt igennem. Del den i to lige store dele. Tilsæt sort farve i den ene dej og gul i den anden. Jeg vil skyde på at jeg brugte omkring 2-3 tsk af hver farve til hver halvdel dej, men afhængig af mærke og brandt kan det være at du skal bruge lidt mere eller lidt mindre. Prøv dig frem – du kam jo se når du synes den helt rigtige farve er der ☺️ Jeg synes de bliver en lille anelse mørkere efter bagning, men det er jo kun godt, så skal man ikke bruge helt så meget farve 👍🏻

image

Må jeg anbefale et par handsker til indfarvningen af dejen. Kan sagtens gøres uden, men ælter du farven i med hænderne, som jeg gør, kan du undgå sorte hænder ved brug af et par handsker.
Tag et stykke bagepapir og hold det ind under hanen for at gøre det vådt. Knug vandet fra og beklæd formen med bagepapiret. Det gøres vådt for at det er nemmere at arbejde med og bedre passer ned i formen uden alle de grimme folder. Spray med bagespray.
Del den gule dej i to. Tag halvdelen af den gule dej og fordel i bunden, lidt op ad langsiderne og på “endevæggene” i formen.

image
Rul den sorte dej ud på en let melet bordplade. Den skal være ca 1-2 cm høj. Stik Batmænder ud, dup den ene side med vand så den hæfter på den foregående Batman og placér dem på én lang række nede i formen.

image

De skal stå relativt tæt sammen, så den gule dej ikke hæver op imellem dem.

imageimage

Gem evt. en lille bitte smule dej til at lave én Batman til at pynte oven på brødet. Eller lad være og lad det ligne et helt almindeligt brød og lad som ingenting når folk skærer i det 😉
Dæk resten af brødet med den resterende halvdel gule dej. Jeg lagde lange dejpølser ned i fordybningerne i Batmænderne ☺️

image

Lægdet sidste dej på og jævn gerne overfladen ud så den hæver pænt op.

image

Brødet skal hæve i 30 minutter i alt. Når der er gået 25 minutter rulles det lille stykke gemte sorte dej ud og en Batman stikkes ud og lægges oven på brødet. Grunden til at jeg ikke lader den sidste Batman her hæve sammen med resten af brødet er, at den simpelthen bliver for stor, for høj. Jeg synes det er pænest at den kommer på næsten lige inden bagning. Det giver, for mig, det bedste resultat.

image

Stil brødet i midten af en forvarmet ovn og bag i ca 25 minutter ved 180 grader.

image

Når brødet tages ud pensles det med det smeltede smør for at bevare den bløde overflade. Både ovenpå og på siderne! Hvem sagde mums?? 😋

imageimageimageimage

Jeg havde lidt sort dej i overskud og lavede nogle små Batman-boller (eller hvad jeg nu skal kalde dem) 😅 De var et HIT hos ungerne!! Nærmest mere end selve brødet 😂 Så meget for dét arbejde – næste gang tror jeg bare at jeg laver en masse små Batman-boller…

Sidenote: ærlig talt, hele ideen var at lave et Batmanbrødet, men Batman inde i brødet blev lidt tyk, i know i know, det er jo det der sker når brød hæver… Det er noget nemmere med surprise inside kage. Skulle man lave denne her i en kageudgave skulle alle Batmænderne nemlig bages først og så sættes ned i rå dej – og bagt kage hæver ligesom ikke på samme måde som dej gør 😜 Og nej, man kan ikke hverken bage eller forbage Batmænderne bare en lille smule – resultater bliver IKKE godt! Tro mig, det ser meget fint ud (Batman bliver meget slankere og mere skarp), men det er uspiseligt! Fuldstændig kompakt og tungt brød. No go!!)

image

Og uanset Batmans tykkelse var Anakin lykkelig! Han synes det var et herre sejt brød og vil gerne have det med i børnehaven en dag. Og mon ikke det nok skal kunne lade sig gøre? 😊

Anywho, disse små Batman-boller blev også penslet med smør. Jesus Kristus (!!) det er nogle gode små hapsere når de sådan er lune og penslet med smør. Fy da føj de er gode! Giga hit i børnehaven, madpakken, superheltefødselsdagen, en tur i Zoo, you name it. De her boller er et sikkert hit uanset anledning!

imageimage

image

image

Så hvad er bedst? Brødet eller bollerne? Jeg ved det ikke, jeg synes de er lige seje og honestly? Who cares?! Det er Batman!!! 😃🙌🏻

Tak fordi du læste med. Har du spørgsmål, så stil dem nedenfor i kommentarfeltet, så vil jeg svare så godt jeg kan.
Smid gerne et billede og en kommentar om hvordan det gik og om hvilken modtagelse brødet eller bollerne fik, enten i kommentarfeltet eller på min Facebook side. Jeg vil gerne se dit resultat 🙂

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*