Træstammer

By on 18/09/2015

Ok guys! Det der med opskrift på træstammer… Ææææhhh, hvor skal jeg lige starte?

 

Den er stensikker! Når man har træstammer med til et arrangement, kan man være 100 på at blive spurgt om en opskrift. Det sker hver eneste gang. Jeg ved ikke om det er fordi træstammer generelt bare smager godt, om det er mine der er så ekstra gode så man kan høre englene synge (høhø, gå væk jantelov!) eller om det er fordi det er noget de fleste mennesker kan relatere til og måske har mere mod på at kaste sig over at prøve at lave selv, end en eller anden 4 etagers marcipanovertrukket lagkage med ektravagant pynt stikkende ud til alle sider… I don’t know, men jeg tror ikke jeg har prøvet at have træstammer med til noget, hvor der ikke er mindst én der har efterspurgt en opskrift. Og gang på gang har jeg måtte skuffe folk og de er gået hjem uden opskrift. For jeg har ikke nogen… Så sent som idag til sommerfesten i min søns børnehave var der flere der spurgte og jeg overhørte en kvinde der, med et glimt i øjet, talte om dem ved sit bord: “Ja, og så er hun en af de der irriterende der bare smider noget sammen og ender med et skide godt resultat, øv altså…” 😉

Men lige med træstammer tager jeg bare lidt af det jeg har og smider op i en skål og blander det til jeg synes den er der. Jeg er en af dem der altid har kagerester i fryseren efter jeg fx flækker mine kager til lagkager eller hvis jeg skal skære dem til. Så har hiver bare lidt op og bruger det. Eller det kan fx være at jeg har bagt en kage som ikke endte ud som jeg havde håbet på. Så vil jeg ikke bruge den til den kage jeg havde tænkt mig, men det er måske stadig godt nok til træstammer, og så smider jeg det i fryseren. Ellers kan det være min chocolate mudcake, noget gulerodskage, noget banankage, nogle lagkagerester eller nogle rester fra drømmekage. Så bruger jeg lidt af det ene og lidt af det andet, kører noget romessens i, lidt syltetøj og måske noget chokolade eller noget revet marcipan. Jeg bruger fihurmarcipan fra Odense. Kan fåes både indfarvet og hvid. Jeg køber lidt efter humør, og da jeg burger virkelig meget marcipan, har jeg næsten altid rester liggende. Så blander jeg lidt de farver jeg synes. Hvisj eg en sjælden gang imellem ikke har noget figurmarcipan på lager, ælter jeg bare en rulle marcipan med flormelis og glukosesirup. Så bliver marcipanen mere hvid og smidigere at arbejde med.

Anywho, jeg har jo selvfølgelig et par ting som jeg altid gør, når jeg laver træstammer:

Jeg bruger stort set altid en eller anden form for tung chokoladekage (sammen med en anden kage). Da der er så meget chokolade i, slipper jeg for at stå og smelte og/eller hakke chokolade og køre det ned i dejen. Jeg behøver heller ikke kakaopulver. Det synes jeg altså er ret smart. Så er det hele samlet i et. Hvis jeg kun bruger kagerester der ikke indeholder chokolade, smider jeg (til en portion som denne) ca 2-3 spsk kakao, omkring 100 gram smeltet chokolade og omkring 100 gram fint hakket chokolade i massen. Er det en pakke chokolade med 180 gram bruger jeg bare 90 gram til hver ing. Ingen grund til at stresse hele Bilka rundt for at finde en 200 grams plade 😉

Jeg bruger altid den cremede boysenbærmarmelade fra “Den gamle fabrik”. Jeg bryder mig ikke om hele bær for slet ikke at tale om kerner fra hindbær i mine træstammer! Og så synes jeg bare at Boysenbær marmeladen spiller for vildt godt sammen med kagerester og romessens. 

Jeg bruger altid romessens fra Dr. Oetker – der findes også andre varianter af romessens, nogle bruger også rigtig rom, men jeg er en sucker (!!) for Dr. Oetkers romessens. 

Nu kan jeg personligt godt lide at massen er snasket og “våd”. Det giver blødere og mere “smidige” træstammer og ikke så hårde som man nogle gange kan få dem hos bageren. Det gør den også en smule mere skrøbelig og en lille smule sværere at arbejde med, når man skal rulle ud, fremfor hvis den havde været lidt mere tør i det. Men har man lige haft den lidt på køl hjælper det, så går det lidt nemmere 🙂 Synes du den er for snasket så kom lidt mindre marmelade i eller undlad det helt. Eller skær ned på romessensen 😊

Sådan ser mit udgangspunkt altså ca ud. Det ER virkelig meget på slump og derfor er det lidt svært for mig at lave en opskrift – og det er faktisk med vilje at jeg ikke har lavet et blogindlæg med opskrift, fordi den ændrer sig lige så tit som jeg skifter underbukser (og ja, det gør jeg hver dag 😉 ).

MEN efter utallige opfordringer prøver jeg lige at skrive her hvad jeg brugte denne gang.

Det skal du bruge: 

Ca 800-900 gram chocolate mudcake

500-600 gram drømmekagebund

3 tsk marmelade med top på

1½ flaske romessens af de små fra Dr. Oetkers

150-200 gram revet marcipan

Alting med måde ing, lidt mere af noget og måske lidt mindre af noget andet 🙂

Pynt: 

Marcipan

Chokolade til at dyppe i til sidst. Klassisk at bruge mørk, men man kan også bruge “Candymelts” og dermed give træstammerne et lille pift via farven i chokoladen, eller Callebauts Ruby chokolade for en mere tøset udgave 🙂 

Sådan gør du: 

Smuldr kageresterne og tilsæt marmelade og revet marcipan og rør rundt. Tilsæt romessens lidt ad gangen indtil du synes den smager som den skal. Rør rundt indtil det er en ensartet masse som du skal bruge dejskraber til at skrabe ned ad kanterne med – så klistret er min.

Rul pølser i passende størrelser ud og stil dem på køl i ca 30 min. (Eller lad være, så er de bare lidt nemmere at arbejde med).

Læg en pølse på et stykke udrullet marcipan og rul marcipanen rundt om. Glem det der med at smøre op. Det er noget værre spild af tid hvis du spørger mig, og jeg har aldrig oplevet at det har svedt igennem…
Luk lukningen ved at presse let ned på den og rul så hen over den et par gange. Gentag med alle pølser og stil dem på køl i ca 30 min. (Eller lad være, så er de bare lidt nemmere at arbejde med 😉 )

image

Tag alle pøllerne ud af køleskabet og skær dem ud i den længde du ønsker. Dyp hver ende i smeltet chokolade og stil alle træstammerne på køl indtil de skal bruges. Jeg kan bedst lide dem kolde direkte fra køl, andre kan bedst lide dem når de har hvilet ude ved stuetemperatur i 15 eller 30 minutter. Det er vel en smagssag 🙂

image

Hø, det ligner et kæmpe heksehyl 😀

image

Denne gang havde jeg nogle rester af marcipan fra min datters barnedåb i køleskabet, så i stedet for at smide dem ud (som min kæreste foreslog da han manglede plads til en sixpack i køleskabet!!!!) blev de brugt til at overtrække de her træstammer. Så idag blev de sorte, hvide og lyserøde, ligesom temaet til min datters dåb. Næste gang bliver de måske røde, blå eller grønne eller hvad jeg nu har. I får lige et billede af min datters dåbskage med på vejen 😉

image

Jeg lavede dem i miniudgave da de skulle på et kagebord sammen med en masse andre kager. Så jeg tænkte at det var nemmere med en lille hapser frem for at stå og fedte med kniv for at skulle skære ud… Needless to say: De var et hit – men igen, er der noget “mini-mad” der ikke er et hit? Det er jo bare cute i sig selv, så er det næsten ligegyldigt med smag… Næsten… Ej ok, ikke helt… But still… 😉

image image

Ooooog, sevfølgelig var de lyserøde den allerstørste vinder. Ikke kun blandt de små piger i børnehaven – også blandt de voksne. Også min klare favorit. Så cute! Jeg synes egentlig heller ikke at de sorte blev særlig pæne. Det ser bare lidt forkert ud med så mørk en marcipan på træstammer som man er vant til er hvide, men resterne af marcipanen skulle jo bruges – og de blev jo spist alligevel 😉 (Har jeg mere sort i overskud en anden gang, bliver de dyppet i hvid choko – det tror jeg kunne se rigtig fint ud). Anyways fik alle farver hurtigt ben at gå på 😉

image image image

Det der med dypning i chokolade kunne vist godt have stået lidt skarpere, men jeg stod med en unge på armen og en kæreste der var på vej hjem fra job for at hente os. Det var en lidt impulsiv beslutning af lave træstammer og tage med til kagebordet. Jeg havde egentlig tænkt mig at komme tomhændet, kun med vores egen mad til grillen, men jeg ved at træstammer er noget der kan gå forholdvis hurtigt at lave – deraf også dypningen, der foregik på ca. 10 minutter 🙂

Og nej, der var ikke forskel på smagen, men oplagt kunne jeg have delt dejen i 3 og smidt noget lakrids i de sorte og noget jordbær af en art i de lyserøde. Jeg kan nu bedst lide træstammer lige som de er. Lige her behøver vi for min skyld ikke at eksperimentere med lakrids eller ingefær eller what not… 😉

De her små mini hapsere gør sig i øvrigt fremragende som en del af et kagetapas 🙂 

Tak fordi du læste med. Har du spørgsmål, så stil dem nedenfor i kommentarfeltet, så vil jeg svare så godt jeg kan.
Smid gerne et billede og en kommentar om hvordan det gik og hvilken modtagelse træstammerne fik, enten i kommentarfeltet eller på min Facebook side. Jeg vil gerne se dit resultat :D

64226905_10158741863042178_1977909916723052544_n

Comments

 1. Annette
  26/10/2015

  Leave a Reply

  Hej
  jeg har været på Fru Munks hjemmeside for at se på det marcipan du anbefaler. Det hun sælger på Webshoppen er da fra Odense marcipan?
  mvh
  Annette

  • Admin
   10/12/2015

   Leave a Reply

   Hej Anette!
   Beklager det sene svar. Jeg køber det ikke via hendes hjemmeside. Jeg plejer at skrive med hende privat over facebook og hente det i hendes butik 🙂 Så har hun blandet det til mig i de farver jeg ønsker samt de gram jeg ønsker. Sælges i portioner af minimum 200 gram. Så får jeg fx 2 kilo sort hvis det er det jeg skal bruge og så ruller jeg selv ud derhjemme 🙂

 2. Nadja
  18/08/2016

  Leave a Reply

  Mums 🙂 De skal da laves til forældremøde i næste uge 😉

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*