Julesmåkager

By on 13/12/2014

Jeg har i år bagt 4 slags julesmåkager. Jeg håber de holder hele julen – hvis ikke har jeg jo bare en undskyldning for at gå i køkkenet og bage nogle flere 😉

Det er indtil videre blevet til: Vanillekranse, pebernødder, fedtebrød og håkonskager (marcipanspecier). Nedenfor kan I se opskrifterne.

image5 (2)

Vanillekranse:

Jeg gik ud fra Blomsterbergs opskrift, ændrede nogle ting og brugte en anden sprøjteteknik fordi jeg hurtigt fandt ud af at hun er noget hård ved armene og at mine håndled ikke kunne være med.

Det skal du bruge:
1 vaniljestang
180 gram sukker (ca 2½ dl)
200 gram smør (stuetemperatur)
1 æg
75 gram mandler med skræl
250 gram hvedemel (ca 4 dl)

Sådan gør du
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene og lidt af sukkeret sammen med en teske, så kornene skilles ad.

Kom mandlerne i en blender og blend til det er blevet til fint mel.

Rør vaniljesukker, sukker og det stuetempererede smør sammen til det er luftigt. Rør ægget med i blandingen og tilsæt mandelmel og hvedemel. Rør godt sammen.

Rul dejen i lange tynde pølser med en diameter på ½-1 cm. Ikke større, for så flyder de for meget sammen! Skær pølserne i ca. 8 cm lange stykker og luk dem sammen i enderne så det bliver til ringe/kranse.

Havde jeg haft en gammeldags kødhakker, havde jeg nok brugt den tror jeg, så var det blevet HELT rigtigt som min farmor lavede vanillekranse dengang. Men sådan én har jeg desværre ikke, så derfor blev de formet med hånden og fik derfor heller ikke de karakteristiske riller. Har du arme som Schwarzenegger i 90’erne vil jeg råde dig til at bruge en sprøjtepose med en stjernetyl (fx str. 12 fra Wilton) og sprøjte vanillekransene direkte ud på bagepapiret.

Placér dem på bagepapir og bag ved 200° til de er let gyldne – ca. 12 min. Husk at ovne er forskellige og bagetiden derfor kan variere.

Lad kagerne køle af og opbevar i en lufttæt dåse.

image3 (1)

.

Pebernødder:

Her brugte jeg simpelthen bare Lagkagehusets opskrift, og jeg må sige at det er de bedste pebernødder jeg længe har fået. Dem jeg bagte sidste var nærmest lige til at smide ud, de smagte alt for meget af peber og ingefær, fy da føj!
Til gengæld er dem fra Lagkagehuset et hit herhjemme (og jeg tror måske også at fløden gør underværker for småkagen)! Jeg gik snorlige efter opskriften og ændrede ingenting 🙂

Det skal du bruge:
250 gram smør (stuetemperatur)
250 gram sukker (ca 3 1/3 dl)
1 dl fløde
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kanel
1 tsk hvid peber
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk natron
1 tsk bagepulver
500 gram hvedemel (ca 8 dl)

Sådan gør du:
Rør smør og sukker godt sammen til det er let og luftigt. Fløden piskes i (ved laveste hastighed i starten).
Sigt krydderier, bagepulver, natron og hvedemelet sammen og kom det i dejen. Ælt dejen godt igennem og tril den til pølser på tykkelse med en lillefinger.
Da jeg skulle til at trille min dej ud til pølser var den meget klistret og næsten ikke til at arbejde med, men efter ca 20 minutter i en skål på køkkenbordet var det som om den havde sat sig lidt og var nemmere at arbejde med. Den var stadig blød, men jeg kunne nu arbejde med den og trille alle de mange, lange, tynde pølser 😉
Skær pølserne i stykker på ca. 1 cm og placér dem på en bageplade. Når pladen er fuld, trykker du dem let sammen i toppen. De flyder ikke så meget ud, så de kan sættes nogenlunde tæt sammen.
Bages ved 200 grader til de er hævede og let lysebrune (kun ca. 7-8 i ovn ved almindelig varme, ikke varmluft). De skal ikke blive alt for brune – denne dej giver lyse pebernødder. Pas på de ikke bliver for mørke i bunden.
Lad kagerne køle af og opbevar i en lufttæt dåse.
.
.
image9
.
.
Fedtebrød:
AD! Tænker jeg når jeg hører navnet på disse småkager, men mums i min mund hvor de smager godt (selvom jeg ikke bryder mig om hverken smagen af kokos eller konsistensen af kokosmel!) mer’ af dem tak!
Det skal du bruge:
125 gram mel (ca. 2 dl)
½ tsk hjortetaksalt
150 gram smør (koldt)
80 gram kokosmel (ca 2 dl)
75 gram sukker (ca 1 dl)
150 gram flormelis (ca 3 dl)
3 spsk vand (evt lidt mere)
Romessens
Sådan gør du:
Bland mel og hjortetaksalt. Smuldr smøret heri. Tilsæt kokosmel og sukker og ælt dejen godt sammen.
Del dejen i 3 og rul hver del til lange stænger. Læg dem på den lange led på bagepladen De kan lige være der i længden) og tryk dem lidt flade.
Bag stængerne i ca. 10 min. i en forvarmet ovn på 200 grader (ikke varmluft). Der kommer til at stinke af kattepis/ammoniak i køkkenet mens fedtebrødene er i ovnen, men bare rolig, det er hjortetaksalten der gør det og kagerne smager ikke af det! Den “liflige odeur” aftager efter du har taget kagerne ud af ovnen og glaseret dem.
Lav glasuren mens stængerne er i ovnen. Rør flormelis, vand og romessens sammen. Tag stængerne ud af ovnen og glasér dem mens de endnu er varme. Skær dem i 1½ cm brede snitter og lad småkagerne afkøle.
Opbevar i en lufttæt dåse når småkagerne er kølet helt af.
.
.
image3
.
.
Håkonskager (Marcipanspecier):
OBS: Denne dej skal ligge i køleskabet natten over, så sæt en ekstra dag af i tidsplanen 🙂
Det skal du bruge:
200 gram smør (stuetemperatur)
90 gram flormelis (ca 1½ dl)
75 gram ren, rå marcipan
1 vanillestang
250 gram mel (ca 4 dl)
1 æg
Rørsukker
Sådan gør du:
Pisk smør og flormelis sammen til det bliver let og luftigt.
Findel marcipanen mellem fingrene til helt små stykker direkte op i skålen med smør og flormelis. Du kan også vælge at rive det, men det giver mere opvask 😉
Flæk vanillestangen og skrab kornene ud. Tilsæt vanillekornene til det andet. Tilsæt melet lidt ad gangen.
Rør det hele godt sammen så du er sikker på at alt marcipanen er blevet godt fordelt i dejen.
Saml dejen til en kugle og sæt den på køl i en times tid.
Del dejen i 6 og rul til aflange pølser på ca 3 cm i diameter. Pak rullerne ind i plastfolie og læg dem i køleskabet natten over.
Pisk ægget sammen og hæld det op på en tallerken og hæld rørsukker op på en anden tallerken. Vend rullerne i æg, derefter i rørsukker.
Skær rullerne i 4-5 mm tykke skiver og placér de meget små, nuttede småkager på bagepapiret. De flyder ud, så læg dem ikke for tæt.
Bages i en forvarmet ovn ved 175 grader i 10-13 minutter. I min ovn fik de 11 minutter og jeg synes de var perfekte. Dem der fik 12 og 13 minutter blev for mørke i kanten og sukkeret i kanten smeltede for meget. De skal stadig være lyse og fine at se på 🙂
Lad kagerne køle af og opbevar i en lufttæt dåse.
.
.
image2
.
.
Velbekomme og glædelig jul!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*