Brownie med saltkaramel og chokoladegitter

By on 21/02/2015

Jeg skulle ses med nogle veninder og havde lovet at tage kage med. Jeg havde nogle modne bananer liggende og havde egentlig tænkt mig at lave en bananbrownie med glasur af brun farin, men en af de kræsne damer kan ikke lide banankage – a’hva’behar?? Hvem kan ikke lide banankage? Nåmen det må blive en anden god gang!

Damerne efterspurgte chokoladekage, så det blev det (under min egen stille protest… Helt ærligt, jeg er lidt træt af chokokage. Hvorfor er der aldrig nogen der efterspørger blåbærtærte, citronmåne, en ganske almindelig drømmekage eller noget helt fjerde? Folk beder altid om chokokage – nogen der kan oplyse mig om hvorfor det er sådan??)

Dem der kender mig ved at jeg nægter at troppe op med en bradepandekage med almindelig glasur, så jeg gik i hurtig tænkeboks og kom i tanke om at jeg havde lidt kondenseret mælk tilbage fra den anden dag som stod og ventede på mig i en Tupperware i køleskabet. Så resultatet blev denne brownie med makroner og mini skumfiduser med et lag af saltkaramel toppet med et chokoladegitter af creamcheese frosting. Den gik vist rent ind – om end det gik en smule galt for mig under arbejdsprocessen. Man skal også indrømme når ting går galt nogle gange, det går ikke altid lige som planlagt og så må man improvisere og prøve at redde det alligevel. Jeg har beskrevet mine fejl nedenfor og håber at du vil prøve kræfter med opskriften alligevel og at det for dig vil gå snorlige efter bogen 🙂

image

 

Det skal du bruge:

Brownie: 

image

110 gram margerine

100 gram mørk chokolade (jeg brugte 70%)

1 tsk instantkaffe

220 gram sukker

2 æg

15 makroner (svarende til ca 70 gram)

25 gram mini skumfiduser

85 gram mel

1 tsk natron

1 spsk ren kakao

 

Saltkarameltopping: 

4 store spsk kondenseret mælk (scoop det op på skeen og smid det over i gryden. Ikke vente til det har dryppet af…)

1 spsk karamelessens

1/2 tsk fint salt

125 gram flødeost

5 tsk flormelis

 

Chokoladefrosting: 

50 gram mørk chokolade

150 gram flødeost

3 tsk ren kakao

6 tsk flormelis

 

Sådan gør du: 

Brownie: 

Smelt hakket chokolade og margerine i en gryde.

image

Når det er smeltet, tilføj kaffepulver. Jeg brugte en instantkaffe med hasselnøddesmag, men enhver instantkaffe kan benyttes

image

Kaffen kan undlades, men jeg synes tit at instant kaffe fremhæver chokoladesmagen rigtig fint. Med en hel teske fuld kommer kagen dog til at have et hint af kaffesmag. Ikke meget, men ikke-kaffe-drikkere vil sansynligvis gøre opmærksomme på smagen. Du kan evt. bare nøjes med 1/2 teske fuld.

image

Tag det af varmen og lad det køle lidt af ved stuetemperatur.

Vej imens sukker af og hæld det op i en skål. Tilsæt chokoladeblandingen når den har kølet lidt og rør rundt. Du skal ikke piske, det skal kun lige blandes.

image

Tilsæt et æg ad gangen. Her skal du heller ikke piske, bare sørg for at æggene bliver blandet godt ind i herlighederne.

image

Knus makroner og tilføj dem til blandingen. Det må gerne være nogle lidt rustikke, store stykker makroner og ikke bare makronmel 😉

image

image

Tilføj skumfiduserne og rør rundt

image

Fordel blandingen i et fad på 20×20 cm beklædt med bagepapir. Smid kagen i ovnen og bag ved 180 grader i 25-30 minutter.

image

image

Ja, og så var det her det gik galt for mig. Da jeg tog min kage ud af ovnen var den helt flydende indeni og stenhård udenpå. Jeg havde pyntet fint med skumfiduser ovenpå og den så nogelunde sådan her ud:

image

image

Jeg vil ikke anbefale at pynte med skumfiduser. De blev stenhårde og da kagen kølede af faldt de ned i kagen og forsvandt… Jeg skal ærligt indrømme at jeg ikke ved hvad der gik galt, men jeg har prøvet det en enkelt gang eller to før – også med chokoladekage. Det tror jeg dog er tilfældigt. Jeg blamer min ovn og satser og håber på at dette ikke sker for dig. For at redde kagen måtte jeg vente til den var kølet næsten helt af for at se om den evt. satte sig. Det gjorde den ikke, så jeg pillede “låget” af, skar kanterne af (som btw var helt perfekte og lige til at midtvejs-spise 😉 ) og bagte den lidt mere inde i ovnen. Jeg ved ikke hvor mange gange jeg prikkede i kagen med en kødnål for at holde godt øje med den, men det lykkedes til sidst. Jeg vil tro at den fik omkring 15-20 minutter mere. Ud kom en perfekt brownie – ikke videre køn, men smagen og konsistensen var der, og så er det jo godt der kom snask på så man ikke kunne se toppen af kagen… 😀

 

Saltkarameltopping:

Smid kondenseret mælk op i en lille gryde.

image

Tilsæt salt og karamelessens

image

Rør, rør, rør indtil det begynder at tykne. Du er nødt til at være over gryden hele tiden og konstant røre ved svag varme. Det brænder lynhurtigt på så husk at være obs undervejs.

image

Hæld herlighederne over i en skål og sæt den til afkøling i køleskabet – det er edder varmt!

image

Seriøst?! Se lige hvor lækkert det ser ud?! Denne karamel er “to die for”!!!

image

Når den er afkølet så pisk karamellen med flødeost og flormelis. Sørg for at karamellen er kold så flødeosten ikke smelter (eller næsten kold i hvert fald – min nåede kun at få stuetemperatur fordi jeg skulle ud af døren).

image

Fordel over den afkølede kage – ja, så får I alligevel lov til at se den ikke så kønne kage. Siderne på bagepapiret bevidner om at der engang har siddet lækker kage længere oppe også 😉

image

image

image

image

 

Chokoladefrosting: 

Smelt chokoladen i gryden. Jaja, nogen vil slå et slag for vandbad, men det fungerer altså lige så fint i gryden så længe det bare er ved svag varme og du ikke lader det brænde på. Evt kan du også smelte det i mikroen…

image

image

Smid chokoladen og alle de andre ingredienser ned i en skål og pisk det sammen.

image

Pisk indtil det bliver luftigt og fluffigt. Mit kunne næsten stå selv:

image

Stil det på køl i køleskabet mens du rydder lidt op i køkkenet eller som mig lige skulle nogle andre ting imens 😉

image

Hæld det på en sprøjtepose

image

og sprøjt striber ned ad kagen oven på karameltoppingen

image

Træk striber den modsatte vej med en teske. Først til højre og så til venstre (eller omvendt… 😉 ) så det danner et slags gitter. Jeg er ikke helt tilfreds med udseendet selv, men øvelse gør vel mester tænker jeg 😉 Du kan også vælge at lave swirls, dutter, cirkler eller bare almindelige rustikke klatter. Pynt som du vil 🙂

image

Servér kagen med et stort glas mælk til – perfekt kombi!!!

image

image

image

Tak fordi du læste med. Har du spørgsmål, så stil dem nedenfor i kommentarfeltet, så vil jeg svare så godt jeg kan.
Smid gerne et billede og en kommentar om hvordan det gik og hvilken modtagelse kagen fik, enten i kommentarfeltet eller på min Facebook side. Jeg vil gerne se dit resultat og høre om det er min ovn den er gal med og om det lykkedes for dig :)

Comments

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*